مقالات آموزشی خودرو

لیست قطعات یدکی خودرو و بهترین زمان تعویض لوازم یدکی

لیست قطعات یدکی خودرو (car spare parts full listو آشنایی با آن می‌تواند در نگهداری خودرو کمک بسیاری به راننده کند. به عنوان یک راننده بهتر با قطعات اصلی و کارایی آنها آشنا شوید. دانستن اصول اولیه خودرو به درک کلی بهتر از نحوه عملکرد و کارهایی که برای نگهداری و تعمیر خودرو در موقعیت‌های حساس انجام دهید کمک میکند. با مجلّه اینترنتی ام ام پارت در این بخش همراه باشید تا با لیست قطعات یدکی خودرو که سلامت آنها در کارکرد خودرو ضروری و حیاتی می‌باشد آشنا شوید.

در این مقاله می خوانید:
1) لوازم یدکی خودرو
2) لیست لوازم یدکی خودرو چند دسته هستند؟

2.1) قطعات بدنه و تزئینات
2.2) سیستم جلوبندی و تعلیق خودرو
2.3) قطعات موتوری
2.4) انتقال قدرت و گیربکس
2.5) سیستم ترمز
2.6) سیستم رادیاتور و سیستم تهویه
3) بهترین زمان تعویض قطعات اتومبیل چه زمانی است؟

لوازم یدکی خودرو

لوازم یدکی به قطعاتی گفته می‌شود که در یک دستگاه مانند خودرو به صورت جداگانه قرار می‌گیرند. این قطعات به گونه‌ای طراحی شده اند که دارای طول عمر هستند و به طور معمول نیاز به تعویض خواهند داشت.

اگر شما مالک یک خودرو هستید باید با انواع لوازم یدکی و کارکرد آنها تا مقداری آشنا باشید. چرا که اگر بهترین و با کیفیت ترین خودرو را نیز داشته باشید بعد از مدت زمانی قطعات یدکی به تعمیر و نگهداری نیاز خواهند داشت.

امروزه بسیاری از افراد دارای خودرو هستند و خود را یک راننده حرفه ای میدانند. امّا راننده بودن فقط نشستن پشت فرمان و رانندگی نیست. ممکن است شما در رانندگی ماهر باشید اما اگر با خودرو و اجزا آن آشنا نباشید نمی تواند از شما راننده خوبی بسازد. تا به حال فکر کرده اید که خودرو چند قطعه دارد؟

همانطور که می‌دانید یک خودرو از قطعات کوچک و بزرگی تشکیل شده است که سلامت و کارکرد هریک از آنها می‌تواند در کارکرد دیگر قطعات یدکی خودرو تاثیر بگذارد. ضمن اینکه ممکن است جان راننده و سرنشینان را به خطر می‌اندازد. در بخش زیر لیست قطعات یدکی خودرو که باید ضرورت آنها در خودرو را درک کنید و بدانید برای شما آماده کرده ایم.

لوازم یدکی خودرو

لیست لوازم یدکی خودرو چند دسته هستند؟

همانطور که در قسمت بالا گفته شد لوازم یدکی خودرو شامل دسته بندی‌های مختلفی هستند که در تمام خودروها مشابه و کاربرد آنها مشابه می‌باشد. تنها تفاوتی که در لوازم یدکی خودروهای مختلف می‌توان در نظر داشت شکل ظاهری، قیمت و برند می‌باشد.

دسته‌بندی لوازم یدکی خودرو به این صورت می‌باشد:

قطعات بدنه و تزئینات

هر آن چیزی که در بدنه و ساختار خودرو مشاهده میکنید جزو لوازم یدکی خودرو می‌باشد که در دسته بندی قطعات بدنه قرار می‌گیرد. قطعات بدنه خودرو به طور معمول در اثر تصادفات و ضربات شدید دچار شکستگی می‌شوند.

در نگاه اول چیزی که شما را به خود جلب میکنند بدنه خودرو می‌باشد. بدنه ای که شاید سال‌ها زمان ببرد تا طراحی شود. نوع بدنه، طراحی چراغ‌ها و آینه تماماً مواردی هستند که می‌توانند که نظر مصرف کننده را جلب کنند تا خودرو فروش بالایی را تجربه کند.

رام، رینگ، زه دور گلگیر، قاب روی موتور، قفل درب موتور، آینه، شلگیر، گلگیر، برف پاک کن، درب‌ها، سینی، آرم نوشته، قاب چراغ، توری سپر، چراغ‌ها، شبکه برف پاک کن، پوسته داشبورد، دستگیره‌های داخلی و بیرونی، جلو پنجره، سپر، دیاق، گارد، درپوش چراغ شور،  زه، فلاپ، براکت، گل پخش کن، شیشه پنجره،  ریش سپر، چرخ‌ها، لاستیک‌ها، پایه سپر، پیچ و خارها، پفکی سپر، درب داخلی باک، درب بیرونی باک، آنتن، قاب چراغ جلو، اسپویلر، درب صندوق و ….

 

اگر رانندگی اصولی وصحیحی داشته باشید تا سال‌ها نیاز به تعویض این قطعات نخواهید داشت. در این بین به قطعاتی که در بدنه بسیار پرتقاضا هستند و بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند به طور خلاصه توضیح مختصری خواهیم داد.

لوازم یدکی خودرو

  • شلگیرها 

شلگیر از مهم ترین ملزومات خودرو می‌باشد که در لیست قطعات یدکی خودرو جزو واجبات قرار می‌گیرد. شلگیرها با  قرار گیری مابین چرخ و گلگیر نقش مهمی را ایفا می‌کنند. اهمیت وجود این قطعه را در همه ی روزها به خصوص روزهای بارانی و جاده‌های گل آلود حس خواهید. این قطعه ی مهم که در لیست بدنه خودرو قرار دارد از پاشیده شدن گل و لای به داخل خودرو جلوگیری میکند و باعث افزایش عمر قطعات موتوری و سایر اجزا می‌شود. در صورتی که خودروی شما این قطعه را ندارد می‌توانید آن را از فروشگاه لوازم یدکی خودرو خریداری  کنید و از یک متخصص بخواهید آن را بر روی خودرو نصب کند.

وظایف شلگیر:

  1. جلوگیری از پاشیده شدن گل و لای و هرگونه آلودگی به داخل بدنه خودرو
  2. ممانعت از پاشیده شدن آب به  قطعات موتوری و قطعات برقی
  3. افزایش عمر قطعات موتوری
  4. ممانعت از زنگ زدگی قطعات

شلگیرها از مواد پلاستیکی ساخته می‌شوند که بعد از مدت زمان طولانی دچار فرسودگی می‌شوند. بنابراین بهتر است در صورت کثیفی آن‌ها را تمیز و خشک کنید تا طول عمر بیشتری داشته باشد.

 

 

  • براکت‌ها 

براکت‌ها جزو کوچکترین قطعات بدنه ایی هستند که  در صورت وارد شدن ضربه‌های سطحی دچار شکستگی و یا به مرور زمان دچار فرسودگی می‌شوند. براکنت‌ها در اصل نوعی واصل هستند که بین سپر و بدنه خودرو قرار می‌گیرند و با ایجاد فاصله بین سپر و بدنه از شدت ضربات وارد شده جلوگیری می‌کنند.

  • سپرها
پیشنهاد مطالعه:  یاتاقان زدن ماشین | 6 دلیل یاتاقان زدن

سپرها قطعاتی هستند که در قسمت جلویی و عقب خودرو قرار میگیرند تا در صورت وارد شدن ضربات محکم و تصادفات شدید از شدت ضربه کاسته و به عنوان گارد عمل میکنند. سپرها تنها در اثر دچار آسیب می‌شوند که در صورت چنین پیشامدی نیاز به تعویض فوری خواهند داشت.

 

  • چراغ و پروژکتور

چراغ‌ها از مهمترین لوازم یدکی خودرو می‌باشند که باعث افزایش ایمنی راننده و خودرو می‌شوند. تصور کنید در نیمه شب اتفاقی برایتان می‌افتد که حتما باید با خودرو بیرون بروید. یکی از چراغ‌های جلو کار نمیکند! این موضوع نه تنها استرس زیادی به شما وارد میکند بلکه ممکن است جان شما و دیگران را به خطر اندازد.

در خودروها چراغ‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند. خرابی این قطعات ممکن است بر اثر تصادفات و وارد شدن ضربه و ایراد در سیستم سیم‌کشی صورت بگیرد.

لوازم یدکی خودرو

  • چراغ‌های بیرون کابین

چراغ‌هایی که در بیرون کابین بر روی بدنه قرار دارند مانند مه شکن، چراغ‌های جلو، چراغ‌های خطر، شبرنگ، چراغ راهنما، هدلایت و …

  • چراغ‌های داخل کابین

چراغ‌هایی که در داخل کابی قرار دارند مانند چراغ سقف، چراغ صندوق عقب، چراغ مطالعه سرنشین عقب، چراغ جعبه داشبورد و چراغ‌های پنل جلوی راننده

سیستم جلوبندی و تعلیق خودرو

سیستم جلوبندی و تعلیق خودرو شامل قطعات بسیاری می‌شود که بوسیله آنها شما میتوانید رانندگی ایمن،  آرام و راحتی را تجربه کنید. قطعاتی که در گروه جلوبندی و تعلیق خودرو در لیست قطعات یدکی خودرو قرار می‌گیرند شامل:

فنر لول عقب، فنر لول جلو، کمک فنر عقب، دسته موتور، اکسل، شغالدست، کمک فنر جلو، میل موجگیر عقب، میل موجگیر جلو، سیبک طبق، لاستیک چاکدار، قرقری فرمان، فولی هیدرولیک فرمان، سگدست، بوش طبق، توپی سر کمک، طبق، پلوس کامل، جعبه فرمان، پمپ کلاچ پایین، سر پلوس چرخ، گردگیر جعبه فرمان، گردگیر پلوس و … می‌باشد.

لوازم یدکی خودرو

در بخش زیر از مهمترین قطعات این سیستم که دارای تقاضای بالایی هستند و بر اثر زمان در دورهای کوتاه مدت دچار فرسودگی می‌شوند به طور خلاصه و کوتاه خواهیم گفت.

  • لاستیک چاکدار

لاستیک از جمله مهمترین و کوچکترین قطعات سیستم جلوبندی و تعلیق می‌باشد که به دلیل ساختار پلاستیکی که دارد بسیار دچار فرسودگی می‌شود و در طول دوره‌های کوتاه مدت نیاز به تعویض خواهد داشت.

  • کمک فنر

کمک فنر خودرو (Shock absorber)مهم ترین و پر مصرف ترین قطعه ی سیستم تعلیق می‌باشد که بدون آن رانندگی امکان پذیر و سهولت آمیز نمی باشد.

کمک فنرها در هر سمت در عقب و جلوی خودرو  موازی چرخ‌ها نصب می‌شوند و باعث هموار شدن ناهمواری‌های موجود در سطح جاده ای می‌شوند. سلامت این قطعه می‌تواند  تاثیر مستقیمی بر روی کیفیت رانندگی و کارکرد سایر اجزای خودرو داشته باشد.

تا بحال به این فکر کرده اید که چه قطعه باعث میشود در حین عبور از دست اندازها خودرو بالا و پایین نپرد؟ یل رانندگی در جاده‌های روستایی را تصور کنید که پر از سنگ کلوخ است. چه چیزی باعث رانندگی راحت  می‌شود؟

کمک فنرها جواب این سوالات می‌باشند. در حقیقت این قطعه نیروهای وارد شده از سمت جاده به خودرو و کابین را جذب و خنثی میکند.

برای جلوگیری از خرابی کمک فنر و افزایش عمر آن خودرو را تحت فشار بار زیاد قرار ندهید و در حین عبور از دست اندازها سرعت خودرو را کاهش دهید .

 

  • طبق

طبق‌ها از قطعات فلزی هستند که در دسته لوازم یدکی خودرو قرار دارند و هدم سلامت آنها باعث خرابی دیگر قطعات خواهد شد. طبق‌ها وظیفه اتصال شاسی به قطعات سیستم تعلیق را دارند و چون دائما در فشار هستند بسیار مورد فرسودگی و خرابی قرار می‌گیرند.

 

  • جعبه فرمان 

جعبه فرمان  (Steering wheel) میز از قطعات پر فروشی است که در لیست قطعات یدکی خودرو قرار دارد. جعبه فرمان وظیفه انتقال گشتاور و نیروی تولید شده پیشرانه به چرخ‌های خودرو را بر عهده دارد. جعبه فرمان از قطعات مختلفی تشکیل شده است که اگر هر یک از اجزای آن دچار مشکل باشند جعبه فرمان به درستی کار نخواهد کرد.

  • دسته موتور

دسته موتور از قطعات کاربردی و ضروری می‌باشد که میتوان آن را هم در گروه موتوری هم در گروه جلوبندی قرار داد. از آنجایی که پیشرانه‌ها به دلیل احتراق داخلی دارای لرزش‌های بالایی میباشد نیاز می‌باشد که به کمک یک وسیله ایی ثابت در جای خود بمانند تا نه خودشان آسیب ببینند نه قطعات دیگر. این قطعه دسته موتور می‌باشد که به عنوان تکیه گاه موتور عمل می‌کند. دسته موتورها بر اساس نوع و مدل خودرو در تعداد و مدل‌های مختلفی به وجود دارند.

وظایف دسته موتور

  1. پشتیبانی از پیشرانه
  2. جداسازی ارتعاشات پیشرانه از شاسی
  3. تکیه گاه موتور
  4. جذب ارتعاشات پیشرانه

قطعات موتوری

موتور  خودرو مهم ترین بخش می‌باشد که نیروی لازم را برای حرکت خودرو فراهم می‌کند. پیشرانه خودرو قلب یک خودرو است. این سیتم عظیم و پیچیده از قطعات بسیار مهمی تشکیل شده است که باعث ایجاد احتراق و به حرکت در آمدن خودرو می‌شود.

مهمترین و حیاتی ترین قطعات موتوری که در لیست قطعات یدکی خودرو قرار میگیرند به این شرح می‌باشد:

یاتاقان ثابت و متحرک استاندارد، واشر کامل، میل سوپاپ دود، استکان تایپیت، واشر سر سیلندر، سوپاپ دود و هوا، سرسیلندر، واشر درب سوپاپ، کنیستر بنزین، واتر پمپ، پمپ روغن، اورینگ دریچه گاز، فولی واتر پمپ، میل سوپاپ هوا، میل سوپاپ دود، واشر کامل، دسته موتور، انژکتور، شمع موتور، شاتون، پیستون، کیت تسمه تایم، اویل پمپ، آفتامات دینام، مجموعه مکش روغن، فشنگی روغن، بلوک سیلندر، میل لنگ، پروانه فن، کویل و …

پیشنهاد مطالعه:  هزینه تعمیرات پراید چقدر است؟

لوازم یدکی خودرو

  • واشر سر سیلندر

واشر سیلندر از قطعات موتوری پر مصرفی می‌باشد که سلامت آن تاثیر مستقیمی در عملکرد پیشرانه دارد. این قطعه با قرارگیری ما بین سیلندر و سر سیلندر ایفای نقش می‌کند. با وجود این قطعه فضای بین سیلندرو سرسیلندر ایزوله و یکپارچه می‌شود تا به این وسیله از نشت مایعات به داخل سیلندر جلوگیری و فرآیند احتراق به درستی انجام می‌شود.

وظایف واشر سر سیلندر

  1. کمپرس کردن موتور
  2. آب بندی محفظه احتراق
  3. جلوگیری از فرار گاز از محفظه احتراق
  4. جلوگیری از مخلوط شدن آب و روغن

حالا که به اهمیت وجود این قطعه در لیست قطعات یدکی خودرو پی بردید بهتر است بدانید که خرابی قطعاتی چون فن، واتر پمپ و یا کم بودن آب رادیات و استفاده نکردن از ضدیخ در تابستان می‌تواند باعث خرابی این قطعه شود.

  • شاتون

شاتون از مهمترین قطعات موتوری خودرو می‌باشد که در لیست قطعات یدکی خودرو همیشه بوده و بدون آن حرکت خودرو عملا ناممکن خواهد بود. شاتون با قرار گیری در پیشرانه باعث ایجاد ارتباط میل لنگ و پیستون می‌شود.

وظایف شاتون

  1. اتصال مکانیکی پیستون و میل لنگ
  2. تبدیل حرکت خطی پیستون به حرکت چرخشی میل لنگ
  3. فشرده سازی مخلوط سوخت و اکسیژن

خرابی شاتون یا همان شاتون زدن ممکن است بر اثر دلایلی چون تصادفات شدید، ضربات شدید در پیستون، یاتاقان‌های فرسوده، دنده معکوس در سرعت بالا، روغن کاری نادرست شاتون و اجزای آن، هرز شدن اتصالات، دور موتور بالا و فرو رفتن پیشرانه در آب رخ دهد. در هر صورت که شاتون آسیب ببینید با باید تعویض شود چرا این قطعه قابل تعمیر نمی باشد.

  • شمع موتور

شمع‌ها از قطعات اصلی موتوری می‌باشند که احتراق لازم برای حرکت خودرو را فراهم می‌کنند. این قطعه با قرارگیری در بالای سیلندر با یک جرقه کوچک باعث انفجار سوخت موجود در سیلندر می‌شود.

عمل جرقه زنی این قطعه به مرور زمان باعث از بین رفتن تدریجی الکترودی می‌شود که این موضوع باعث کاهش راندمان موتور و افزایش مصرف سوخت می‌شود. به همین دلیل توصیه شده است هر 15 هزار کیلومتر نسبت به تعویض آنها اقدام کنید.

 انتقال قدرت و گیربکس

گیربکس یا جعبه دنده شامل یک قطار دنده و یک سری چرخ دنده‌های یکپارچه می‌باشد که وظیفه انتقال نیرو به چرخ‌ها را بر عهده دارد. از این سیستم برای ایجاد گشتاورهای و سرعت‌های مختلف ایجاد می‌شود. به کمک گیربکس است که شما میتوانید سرعت خودرو را در موقعیت‌های مختلف کنترل کنید.این سیستم شامل قطعاتی چون:

دیسک و صفحه، پمپ کلاچ بالا، پمپ کلاچ پایین، ماهک تعویض دنده، دوشاخ کلاچ، فشنگی دنده عقب، ساعتی گیربکس، سیم کلاچ اتوماتیک، دنده، سنگ فلایویل، صافی گیربکس، توربین گیربکس، قیفی گیربکس، دنده برنجی، اهم گیربکس، دنده پینیون، شفت کوتاه گیربکس، شفت بلند گیربکس، آهنربای داخل گیربکس و … می‌باشد.

  • پمپ کلاچ بالا

فرقی نمیکند خودروی شما اتوماتیک است یا دنده ای! پمپ کلاچ در تمام خودروهایی که دارای کلاچ هستند وجود دارد. این قطعه وظیفه انتقال مایع هیدرولیکی را برای حرکت راحت و روان کلاچ به سمت بالا را بر عهده دارد. مایع موجود در این پمپ از طریق دریچه‌ها به سمت سیلندر جاری می‌شود. در صورتی که متوجه شدید سطح مایع کلاچ کاهش پیدا کرده است یا تعویض دنده به سختی انجام می‌شود و نشتی دارد باید به فکر تعویض پمپ کلاچ باشید.

  • توربین گیربکس

توربین قطعه ای در گیربکس‌های اتومات می‌باشد که ارتباط بین پیشرانه و گیربکس را برقرار می‌کند. در اصل توربین وظیفه ای که کلاچ در گیربکس‌های دنده ای دارد را بر عهده دارد. وظیفه اصلی توربین گیربکس اتومات، پمپاژ روغن انتقال نیرو از موتور به گیربکس و شتاب‌دهی به گیربکس ماشین می‌باشد.

سیستم ترمز 

قطعات یدکی که در سیستم ترمز وجود دارند از مهمترین لوازم یدکی خودرو می‌باشند. چرا که ایمنی جان راننده و سرنشینان را فراهم می‌کنند. سیستم ترمز خودروها از قطعات مختلفی تشکیل شده است؛ بنابراین عملکرد صحیح آنها نیز به سلامت لوازم یدکی خودرو وابسته است. ترمزگیری ایمن از ملزومات اولیه هر وسیله نقلیه است. اگر ترمزگیری با صدای سوت همراه است و ماشین مسافت بیشتری برای ایستادن کشیده می‌شود ایراد را در لنت‌های ترمز جستجو کنید.

لنت‌های بی‌کیفیت اغلب پس از مدت کوتاهی خورده یا شکسته می‌شوند. نیروی ترمز در خودرو توسط روغن ترمز به لنت‌ها منتقل می‌شود. کمپانی‌های سازنده خودرو توصیه می‌کنند که روغن ترمز پس از 40 هزار کیلومتر تعویض گردد. روغن ترمز پس از کارکرد زیاد در اثر ترمز گیری شدید بیش‌ از حد داغ می‌شود و عملکرد صحیح خود را از دست می‌دهد. رانندگان باید توجه داشته باشند که از روغن ترمز‌هایی که توسط کارخانه سازنده پیشنهاد می‌شود استفاده کنند. افزون بر این در صورت خرابی پمپ ترمز هدایت روغن ترمز با اختلال همراه خواهد بود. خرابی پمپ ترمز با کاهش قدرت ترمز گیری خود را نشان می‌دهد. همچنین در چنین مواقعی به هنگام ترمزگیری پدال را از حالت عادی پایین‌تر می‌رود.

لوازم یدکی خودرو

این سیستم شامل قطعاتی چون پمپ ترمز، دیسک چرخ، کاسه چرخ، لوازم سیلندر چرخ، استپ ترمز، لنت و … می‌باشد. از پر مصرف ترین و پر استهلاک ترین لوازم این سیستم می‌توانیم به لنت ترمز اشاره کنیم.

  • لنت ترمز
پیشنهاد مطالعه:  هزینه تعمیرات پژو و سمند چقدر است؟ + قیمت لوازم یدکی

لنت ترمز از حساس ترین لوازم یدکی خودرو می‌باشد که که دارای حساسیت بالایی مکی باشد و با کیفیت و سالم بودن آن تاثیر بسیاری در امنیت و ایمنی راننده دارد. لنت‌ها بسته به نوع ماشین دارای مدل‌های مختلفی هستند که بر حسب کارکرد مشخص خودرو باید تعویض شوند.

 

سیستم رادیاتور و سیستم تهویه 

احتراق بوجود آمده در پیشرانه خودرو باعث افزایش دما قطعات اصلی و موتور می‌شود. این افزایش دما تاثیر مستقیمی در عملکرد موتور و عمر قطعات موتوری دارد. سیستم خنک کننده و تهویه خودرو موتور را در دمای مطلوب و استاندارد نگاه می‌دارد. وجود قطعات موجود در این سیستم امری طبیعی و ضروری می‌باشد. پس متوجه شدیم که لوازم یدکی خودرو که در سیستم تهویه و رادیاتور قرار دارند کمک به ایجاد تنظیم و تعادل هوای داخل کابین میکند. هم چنین وجود رادیاتور در خودرو کمک به ایجاد دمای متعادل در قسمت موتوری خواهد کرد. قطعاتی که در این دسته قرار میگیرند شامل :

رادیاتور آب، هواکش، شیلنگ پایین رادیاتور، شلنگ بالای رادیاتور، سینی رادیاتور، کندانسور کولر، سینی فن، پروانه موتور فن، خرطومی، شیلنگ بخاری، مجموعه فن، درب رادیاتور، کمپرسور کولر، ترانزیستور بخاری، رادیاتور کولر، منبع آب رادیاتور، رادیاتور خنک کن روغن گیربکس و … می‌باشد.

از قطعات یدکی این سیستم می‌توانیم به کولر و بخاری، رادیاتور آب  خودرو اشاره کنیم که جزو لوازم یدکی مهم می‌باشد.

  • کولر

کولرهای ماشین برخلاف کولرهای گازی و آبی انرژی مورد نیاز خود را از برق تهیه نمی‌کنند. نیروی کولرهای خودرو توسط موتور تأمین می‌شود. در این شیوه گاز کولر توسط یک کمپرسور فشرده می‌شود. کمپرسور نیروی لازم برای فشردن گاز را توسط تسمه‌ای موسوم به تسمه دینام (تسمه هیدرولیک) از موتور دریافت می‌کند. این گاز فشرده‌ شده در کانالی شبیه به یک رادیاتور کوچک آزاد می‌شود. هر چه میزان فشردگی گاز بیشتر باشد دمای آن نیز کاهش می‌یابد. به این ترتیب فن کولر با دمیدن به کانال هوای خنک را وارد اتاقک خودرو می‌کند.

خرابی و کار نکردن کولر و لوازم یدکی آن عمدتاً به این دلایل است:

1- اتمام گاز کولر یا پایین بودن فشار آن؛ در چنین حالتی هوا به میزان مطلوب خنک نمی‌شود و باید گاز کولر را شارژ نمود

2- سوختن فن کولر یا کلاچ نکردن کمپرسور؛ در این حالت هوای خنک وارد اتاقک نمی‌شود.

  • بخاری

بخاری نیز همچون کولر نیروی مورد نیاز خود را از پروانه‌ای که هوا را به داخل خودرو می‌دمد می‌گیرد. گرمای بخاری از طریق آب رادیاتور تامین می‌شود. در واقع بخشی از آب رادیاتور در فضایی که برای بخاری در نظر گرفته‌شده جریان می‌یابد. فن بخاری نیز با دمیدن هوا به این بخش گرما را وارد فضای داخل خودرو می‌کند.

کار نکردن بخاری نیز عمدتاً به دلایل زیر است:

1- سوختن فن بخاری

2- چنان چه بخاری در سرعت‌های بالا باد سرد می‌دهد احتمالاً به علت خرابی ترموستات است. در چنین حالتی آمپر آب بسیار پایین می‌آید.

3- اگر بخاری چه در سرعت‌های بالا و چه در سرعت پایین باد سر می‌دهد و از سالم بودن فن بخاری نیز اطمینان دارید پس علت می‌تواند گرفتگی لوله رادیاتور و یا ضعیف بودن پمپ آب باشد.

  • رادیاتور آب

رادیاتور به از بین بردن گرمای اضافی موتور کمک میکند. این مهمترین بخش سیستم تهویه خودرو می‌باشد شامل یک مایع خنک کننده، فن، ترموستات و شیلنگ‌هایی می‌باشد.

مایع خنک کننده از طریق شیلنگ‌ها از رادیاتور به سوی موتور روانه می‌شوند و گرمای موتور را جذب و سپس مجدد به رادیاتور باز می‌گردند. بعد از اینکه به رادیاتور برگشتند پره‌های فلزی نازک گرمای موجود را دفه و آزاد می‌کنند.

بهترین زمان تعویض قطعات اتومبیل چه زمانی است؟

آگاهی از بهترین زمان تعویض قطعات اتومبیل موجب می‌شود تا از خراب شدن خودرو و در راه ماندن نجات پیدا کنیم. این مهم نیاز چندانی به مهارت در تعمیر قطعات ندارد چراکه زمان تعویض قطعات خودرو بر اساس میزان کارکرد آنها تا حدودی قابل تشخیص است. به این منظور تلاش کرده‌ایم تا در جدول زیر به‌اختصار زمان تعویض قطعات را برحسب میزان کارکردشان عنوان کنیم.

نام قطعه بهترین زمان تعویض قطعات (برحسب کیلومتر)
روغن موتور 5000
فیلتر هوا 5000
فیلتر اتاقک خودرو 8000
صافی بنزین 10000
روغن ترمز 50000
روغن هیدرولیک فرمان 50000
روغن گیربکس دنده ای 30000
شمع و وایر 30000
واشر سر سیلندر 100000
تسمه دینام 20000
تسمه تایمینگ 60000
لنت ترمز جلو 20000
لنت ترمز عقب 40000
لاستیک 100000
صفحه کلاچ 60000
پمپ بنزین 50000
جلوبندی 80000
استپر موتور 30000
فیوزهای خودرو 40000
رادیاتور 70000
یاتاقان متحرک 100000
سیم کلاچ 40000
سیم گاز 40000
ضدیخ رادیاتور 20000
سنسور اکسیژن 50000
سه شاخ پلوس 40000
کاسنمدها 30000
دیسک چرخ 100000
کاسه چرخ عقب 100000
کوئل دوبل 60000

طبیعی است که هر یک از این اعداد با توجه به کیفیت قطعات تغییر می‌کنند. به طور مثال لاستیک‌های وارداتی بی کیفیت عمری کمتر از 60 هزار کیلومتر دارند. میزان کارکردهای درج شده در جدول فوق بر اساس قطعات استاندارد و باکیفیت موجود در بازار است. افزون بر این نحوه رانندگی شما نیز بر زمان تعویض قطعات تاثیر می‌گذارد. به عنوان مثال استفاده از خودرو در مسیرهای پرترافیک ترمزگیری مداوم را به همراه دارد. در نتیجه لنت و دیسک‌های ترمز طول عمر کمتری خواهند داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *