مقالات آموزشی خودرو

راهنمای استعلام خودرو توقیفی + رفع توقیف خودرو

توقیف خودرو اتفاقی است که به‌دلایل گوناگون صورت می‌گیرد. گاهی اوقات دلیل توقیف پلاک مربوط به عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی است. در مواردی ناشی از بی‌توجهی به پرداخت جریمه‌های معوق، خودرو توقیف می‌شود. حتی این امکان وجود دارد که بنابر تشخیص مراجع قضایی، دستور توقیف شدن یک ماشین صادر شود. فارغ از اینکه دلایل توقیف ماشین چیست، باید فرآیند خاصی را برای رفع توقیف خودرو پشت سر بگذارید. فرآیندی که از استعلام خودروی توقیفی آغاز می‌شود تا ترخیص ماشین از پارکینگ ادامه پیدا می‌کند. در ادامه هر آنچه باید درباره ترخیص خودرو توقیفی بدانید را بررسی خواهیم کرد.

توقیف خودرو به چند شکل صورت می‌گیرد؟

در وهله باید بدانید که توقیف خودرو توسط پلیس راهنمایی و رانندگی یا نیروی انتظامی صورت می‌گیرد. موضوع مهمی که شاید بعضی از صاحبان خودروهای سواری در جریان آن نباشند، این است که توقیف ماشین ممکن است به یکی از دو شکل زیر انجام شود:

1. توقیف قانونی خودرو

منظور از توقیف قانونی خودرو آن است که تنها حق نقل و انتقال مالکیت ماشین از صاحب آن سلب می‌شود. به‌این ترتیب شما به‌عنوان مالک خودرو نمی‌توانید نسبت به فروش آن و سند زدن به نام دیگران اقدام کنید.

معمولا توقیف ماشین به‌دلیل طلب یا اجرا گذاشتن مهریه از سوی همسر بسته به تشخیص مراجع قضایی در قالب توقیف قانونی صورت می‌گیرد. هر چند امکان فروش و سند زدن خودرو از مالک سلب می‌شود؛ اما امکان تردد با خودرو در سطح معابر همچنان وجود دارد.

کارشناسان تاکید می‌کنند، هنگام خرید خودروی دست دوم، پیش از هرگونه واریز وجه به‌حساب مالک، نسبت به استعلام خودروی توقیفی اقدام کنید تا از امکان نقل و انتقال آن مطمئن شوید.

2. توقیف فیزیکی خودرو

منظور از توقیف فیزیکی خودرو آن است که نه‌تنها نقل و انتقال مالکیت آن ممنوع می‌شود؛ بلکه خودرو توسط ضابط قانونی به پارکینگ انتقال پیدا می‌کند و در آنجا نگهداری می‌شود. به‌این ترتیب مالک باید ضمن رفع علت توقیف، نسبت به ترخیص خودرو رسوبی در پارکینگ اقدام کند.

کدام تخلفات باعث توقیف خودرو می‌شود؟

نوبت به آن می‌رسد که کمی درباره دلایل توقیف خودرو بحث کنیم. روی‌هم‌رفته مجموعه‌ای از مهم‌ترین دلایل توقیف شدن یک ماشین عبارت‌اند از:

  • رانندگی بدون گواهینامه معتبر
  • تصادف منجر به فوت یا جرح
  • نداشتن بیمه شخص ثالث معتبر
  • مصرف داروهای روان گردان یا مشروبات الکلی
  • انجام همزمان چند تخلف
  • عدم پرداخت جریمه بعد از دریافت ابلاغیه
  • دستور قانونی دادسرا مبنی بر توقیف خودرو
  • عدم پرداخت جریمه‌های معوقه خودرو (3 میلیون تومان به بالا)
  • رانندگی با خودروی فاقد پلاک
  • کشف حجاب سرنشینان خودرو

در اینجا لازم است درباره برخی از موارد فوق توضیح دهیم. بر اساس قانون، پلیس امنیت اخلاقی باید نسبت به کشف حجاب سرنشینان خودرو مطابق با قانون اقدام کند. معمولا ابتدا با 2 مرحله ارسال پیامک اخطار، سعی بر جلوگیری از تکرار تخلف می‌شود. بی‌توجهی مالک و سرنشینان خودرو، ممکن است منجر به توقیف ماشین در محل یا انتقال به پارکینگ شود. معمولا مدت زمان توقیف ماشین نیز 7 روز در نظر گرفته می‌شود و در صورت تکرار مدت زمان آن افزایش می‌یابد.

پیشنهاد مطالعه:  مقایسه فیدلیتی و دیگنیتی | قیمت به روز

موضوع بعدی انجام همزمان چند تخلف است. بعضی از تخلفات هستند که به‌تنهایی صرفا با انواع جریمه رانندگی روبه‌رو می‌شوند. به‌عنوان مثال سرعت غیرمجاز معمولا جریمه به‌همراه نمره منفی گواهینامه را در پی دارد؛ اما در صورتی که این تخلف همراه با چند رفتار حادثه ساز دیگر مانند عبور از چراغ قرمز، سبق غیرمجاز، حرکات مارپیچ و … نیز شود، قطعا پلیس راهنمایی و رانندگی نسبت به توقیف ماشین اقدام می‌کند.

نکته مهم دیگری که لازم است در اینجا تذکر دهیم آن است که هرازگاهی، تاریخ اعتبار بیمه شخص ثالث و همچنین گواهینامه رانندگی خود را چک کنید تا گرفتار دوندگی‌های اداری برای ترخیص خودروی توقیفی نشوید.

ترخیص خودروی توقیفی

روش‌های استعلام خودروی توقیفی

اشاره کردیم که هنگام خرید خودرو بهتر است، استعلام توقیف ماشین را انجام دهید. همچنین برای آگاهی از دلایل توقیف خودرو نیز باید استعلام بگیرید. حتی گاهی اوقات ممکن است خودرو را در خیابان پارک کرده باشید و پس از بازگشت، مشاهده کنید که خبری از آن نیست. قبل از اینکه نسبت به سرقت ماشین شک کنید، باید استعلام توقیف را انجام دهید. 4 روش کلی برای استعلام خودروی توقیفی پیش روی شما قرار دارند که عبارت‌اند از:

تماس تلفنی با پلیس 110

در این حالت می‌توانید با پلیس 110 تماس بگیرید. سپس در گفتگوی با کارشناسان پلیس، ضمن ارائه اطلاعات خودرو، نسبت به استعلام وضعیت توقیف خودرو اقدام کنید. معمولا این روش در مقایسه با سه روش بعدی اطلاعات به‌روزتری را در اختیار شما قرار می‌دهد.

استعلام خودرو توقیفی با شماره پلاک از طریق پیامک

در این حالت کافیست که شماره پلاک خودرو به‌صورت پشت سرهم و بدون درج حرف الفبا را به سر شماره 30005353 ارسال کنید. مثلا فرض کنید پلاک خودروی شما به‌صورت “ایران 40 / 751 ط 25” است. شما باید عبارت “2575140” را به‌شماره اعلام شده بفرستید. حتما این کار را با شماره موبایل متعلق به مالک خودرو انجام دهید. سپس در قالب پیامک، استعلام توقیف ماشین و به‌همراه دلایل احتمالی آن برای شما ارسال می‌گردد.

استعلام خودروی توقیفی در سایت راهور 120

سایت اینترنتی پلیس راهور به‌نشانی rahvar120.ir نیز امکان استعلام توقیف خودرو را فراهم کرده است. بر این اساس می‌توانید با مراجعه به بخش ترخیص اینترنتی خودروهای توقیفی در سایت راهور 120، ضمن وارد کردن کد ملی مالک و شماره پلاک خودرو، وضعیت توقیف بودن ماشین را استعلام بگیرید.

استعلام توقیف با اپلیکیشن پلیس من

اپلیکیشن موبایل پلیس من نیز امکان اطلاع از حمل خودرو به پارکینگ عمومی را فراهم می‌کند. برای این منظور باید به بخش ترخیص اینترنتی خودرو پلیس راهور در این نرم افزار موبایل مراجعه کنید. سپس با وارد کردن اطلاعاتی مانند کد ملی مالک و پلاک خودرو، وضعیت توقیف بودن آن را استعلام بگیرید.

مدارک لازم برای ترخیص خودرو از پارکینگ پس از توقیف

برای رفع توقیف قانونی خودرو، هیچ راهی به‌جز دریافت حکم از دادگاه وجود ندارد. علاوه بر آن در مواردی که توقیف فیزیکی خودرو نیز با دستور مقامات قضایی صورت گرفته باشد، پیش از هر چیز نیاز به حکم ترخیص از سوی دادگاه وجود دارد. در ادامه برای ترخیص خودرو از پارکینگ باید مدارک زیر را به‌همراه داشته باشید:

  • کارت ملی و شناسنامه مالک
  • برگ سبز خودرو
  • کارت ماشین
  • گواهینامه رانندگی معتبر
  • گواهی تسویه عوارض خودرو
  • گواهی استعلام و پرداخت خلافی خودرو
  • بیمه شخص ثالث معتبر
  • نامه یا حجم ترخیص خودرو از پارکینگ

فارغ از اینکه چه زمانی نامه ترخیص خودرو از پارکینگ در اختیار شما قرار می‌گیرد، باید توجه داشته باشید که خودروهای منتقل شده به پارکینگ باید حداقل یک شبانه‌روز در آن باقی بمانند. همچنین پیشنهاد می‌کنیم از کلیه مدارک و اسناد فوق یک یا دو نسخه کپی تهیه کنید و هنگام مراجعه به پارکینگ برای ترخیص ماشین، همراه خود داشته باشید.

پیشنهاد مطالعه:  غوغایی که فورد موستانگ 2018 در جاده‌ها برمی انگیزد

آیا ترخیص خودرو از پارکینگ بدون مالک امکان‌پذیر است؟

بعضا این سوال پیش می‌آید که آیا فردی غیر از مالک خودرو می‌توانید برای استعلام خودروی توقیفی اقدام کنید. پاسخ در رابطه با استعلام توقیف مثبت است. هر کسی با در دست داشتن اطلاعاتی نظیر کد ملی مالک و شماره پلاک خودرو می‌تواند وضعیت توقیف آن را استعلام بگیرد.

این در حالی است که برای انجام کارهای ترخیص به‌صورت حضوری لازم است مالک یا وکیل قانونی او حضور پیدا کند. البته امکان ترخیص خودرو از پارکینگ اینترنتی فراهم شده است. در این حالت می‌توانید پس از انجام کارهای ترخیص، نام فرد دیگری را برای تحویل گرفتن ماشین از پارکینگ در سامانه ثبت کنید. در ادامه بیشتر در این زمینه توضیح می‌دهیم.

مراحل ترخیص خودروی توقیفی

مراحل ترخیص خودروی توقیفی به‌صورت حضوری

مراحل اداری نسبتا طولانی را باید برای ترخیص خودروی توقیفی پشت سر بگذارید که در اینجا یک‌به‌یک ذکر می‌کنیم:

  1. از روش‌های استعلام خودروی توقیفی برای اطلاع از محل پارکینگ خودرو استفاده کنید.
  2. تمام مدارک مورد نیاز را به‌علاوه یک نسخه کپی از آن‌ها آماده کنید.
  3. در صورتی که مالک خودرو نیستید، برای پیگیری ترخیص باید وکالت‌نامه رسمی از مالک داشته باشید.
  4. به پارکینگ مراجعه کنید و برگه توقیف خودرو به‌همراه جریمه آن را دریافت کنید.
  5. نشانی ستاد ترخیص راهور شهر محل توقیف خودرو را پیدا کرده و به آن مراجعه کنید.
  6. در این ستاد باید هزینه ترخیص خودروی توقیفی را بپردازید و رسید دریافت کنید.
  7. پس از پایان فرآیند اداری، برگه مجوز ترخیص خودرو از سوی ستاد در اختیار شما قرار می‌گیرد.
  8. با در دست داشتن این برگه به پارکینگ برای تحویل گرفتن ماشین خود مراجعه کنید.
  9. قبل از تحویل گرفتن خودرو بدنه آن را کامل چک کنید تا از سالم بودن ماشین مطمئن شوید.

ترخیص خودرو از پارکینگ بصورت غیرحضوری چگونه انجام می‌شود؟

در سال 1402، پلیس راهنمایی و رانندگی امکان ترخیص اینترنتی خودروهای توقیفی را هم فراهم کرده است. برای این منظور باید از طریق اپلیکیشن پلیس من اقدام کنید. پس از نصب این نرم افزار، در بخش راهور گزینه ترخیص اینترنتی خودرو را انتخاب کنید.

به‌این ترتیب سامانه از شما درخواست می‌کند تا احراز هویت را تکمیل کنید. برای این منظور کافیست کد ملی خود را وارد کنید. با تکمیل احراز هویت، بار دیگر به بخش ترخیص اینترنتی خودرو باز گردید. ابتدا باید پلاک انتظامی فعال به نام خود را انتخاب کنید. سپس استعلام خودروی توقیفی را به‌صورت رایگان انجام دهید.

در صورت تایید توقیف خودرو، ابتدا باید نسبت به پرداخت خلافی خودرو اقدام کنید. مبلغ خلافی از طریق سامانه برای شما به نمایش در می‌آید. امکان پرداخت اینترنتی آن هم وجود دارد سپس باید درخواست ترخیص خودرو را ثبت کنید. در ادامه برخی از اطلاعات خودرو مانند شماره گواهینامه راننده و بیمه شخص ثالث را باید ثبت کنید.

نهایتا باید تعیین کنید که چه کسی برای تحویل خودرو به پارکینگ مراجعه خواهد کرد. با تایید مراحل طی شده، عملیات ترخیص خودرو از پارکینگ اینترنتی به پایان می‌رسد. در این مرحله یک پیامک از سوی پلیس برای شماره تلفن مالک خودرو ارسال می‌شود. با در داشتن آن پیام می‌توانید برای ترخیص خودرو به پارکینگ مراجعه کنید.

آدرس مراکز ترخیص خودروهای توقیفی در تهران

مرکز اطلاع رسانی پلیس راهنمایی و رانندگی مراکز ترخیص خودروی توقیفی را در مناطق مختلف تهران اعلام و مشخص نموده که به این شرح است:

منطقه آدرس
1 بزرگراه ارتش، نرسیده به چهار راه مینی سیتی، انتهای بلوار اوشان، روبه‌روی بیمارستان ۵۰۵ ارتش
2 بزرگراه همت، تقاطع یادگار امام
3 بزرگراه حقانی، شرق به غرب، بعد ازخروجی مدرس، سمت راست
4 فلکه چهارم تهرانپارس، خیابان توحید، خیابان نهم غربی، میدان قرآن
5 بزرگراه همت، شرق به غرب، ابتدای جنت آباد شمالی، کوچه دانش
6 میدان ولیعصر(عج)، ابتدای خیابان کریمخان
7 خیابان سهروردی جنوبی، پایین‌تر از مطهری، نبش کوچه مریوان
8 گلبرگ غربی، تقاطع کرمان
9 خیابان قزوین پایین‌تر از میدان فتح، نرسیده به سه راه بوتان، روبه‌روی خیابان جرجانی
10 بزرگراه نواب، نبش محبوب مجاز
11 خیابان قزوین، نرسیده به خیابان استخر، جنب شهرداری
12 خیابان شوش، خیابان ره کوهی، پشت بوستان بهاران، جنب کلانتری ۱۶ مولوی
13 اتوبان شهید دوران، جنب پمپ گاز
14 شهید محلاتی، نبرد شمالی بعد از پاسدارگمنام، ابتدای خیابان قیام، انتهای کوی شهید ابراهیم بیدی
15 میدان بسیج، ابتدای خیابان ابوذر، جنب شهرداری منطقه ۱۵
16 میدان بهمن، اول تندگویان
17 خیابان آیت الله سعیدی، بعدازچهار راه یافت آباد، نبش ریل آهن، خیابان آزادی
18 ابتدای جاده ساوه، سرپل ساوه، میدان بوتان، تقاطع بوتان و زرند
19 نعمت آباد، میدان شهید سروری، اتوبان کاظمی، خیابان لوله گاز
20 خیابان ۲۴ متری رازی، انتهای کریمی شیرازی یا استخر سابق، بعد از فروشگاه شهروند شهرداری منطقه 5
21 تهرانسر، ابتدای بلوار یاس، نرسیده به کمربندی آزادگان
22 شهرک راه آهن، ضلع غربی میدان المپیک
پیشنهاد مطالعه:   دینام چیست؟ طرز کار دینام ماشین و علائم خرابی دینام

هزینه ترخیص خودروی توقیفی

برای ترخیص خودرو لازم است ابتدا خلافی آن را تسویه کنید. نحوه پرداخت جریمه رانندگی نیز به‌صورت اینترنتی خیلی راحت قابل انجام است. ضمن‌ اینکه در صورت داشتن اعتراض به جریمه رانندگی هم باید به‌صورت حضوری به مراکز اجرائیات پلیس راهنمایی و رانندگی در محل زندگی خود مراجعه کنید. در کنار آن باید نسبت به تسویه عوارض شهرداری هم اقدام نمایید.

ترخیص خودروی توقیفی

علاوه بر آن هزینه ترخیص خودروی توقیفی شامل هزینه جرثقیل به‌همراه 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده می‌شود. ضمن اینکه بابت هر روز حضور خودرو در پارکینگ نیز مبلغ جداگانه دریافت می‌شود. در سال 1402 این مبلغ به‌ازای هر روز برابر با 2300 تومان است. شما باید این هزینه را در ستاد ترخیص بپردازید تا برگه ترخیص خودرو در اختیارتان قرار بگیرد.

لازم به ذکر است که ساعت کاری مراکز ترخیص خودرو در روزهای شنبه تا چهارشنبه از 7 تا 14 است. همچنین در روز پنجشنبه نیز بین ساعت 7 تا 12 می‌توانید برای پیگیری کارهای خود به ستاد ترخیص خودرو مراجعه کنید.

درصورت آسیب خودرو هنگام حمل چه کنیم؟

همان‌طور که اشاره کردیم در زمان ترخیص خودروی توقیفی باید وضعیت بدنه و سلامت خودرو را به‌طور کامل چک کنید. در صورت مشاهده هرگونه مشکل مانند آسیب دیدگی بدنه ماشین، قبل از تحویل خودرو باید این موضوع را به اطلاع مسئولان پارکینگ برسانید. سپس نسبت به ثبت شکایت اقدام کنید. بنابر قانون پرداخت خسارت وارد شده به خودرو بر عهده حمل کننده و مسئول پارکینگ است.

فرصت ۳ ماهه برای رفع توقیف خودروهای رسوبی

شهریور ماه سال 1402 بود که پلیس قانون جدید درباره خودروهای رسوبی در پارکینگ‌ها را اعلام کرد. منظور خودروی رسوبی، مطابق این قانون، ماشینی است که به مدت بیش از 1 سال در پارکینگ‌های پلیس باقی مانده باشد. بر این اساس مالکان این خودروها تنها سه ماه فرصت دارند که برای تعیین تکلیف وضعیت ترخیص خودروی خود اقدام کنند. در غیر این صورت خودرو از نظر قانون رها شده تلقی می‌شود و مطابق قانون اقدامات بعدی برای فروش آن و خارج شدن از پارکینگ پلیس در دستور کار قرار می‌گیرد.

کلام پایانی

در این مطلب هر آنچه باید در رابطه با استعلام خودروی توقیفی بدانید را بررسی کردیم. همان‌طور که مشاهده کردید، مراحل ترخیص خودروی توقیفی به‌دو شکل حضوری و اینترنتی امکان پذیر است. بعضی از افراد به‌دلیل نادیده گرفتن احتمال دو برابر شدن جرایم رانندگی، هنگام انجام کارهای ترخیص خودرو از پارکینگ متحمل هزینه‌های زیادی می‌شوند. به‌همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم که با تسویه به‌موقع خلافی، جلوی بروز مشکلاتی از این دست را بگیرید. اگر تجربه مشابهی برای ترخیص خودرو از پارکینگ دارید، حتما نظرات خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *